onsdag 10 april 2013

Vad är det som spelar roll hos oss?

Man pratar ofta i vuxenvärlden om värdegrund och värdeord. Det är viktigt att förstå vilka värderingar som är drivande och styrande för en verksamhet oavsett om det är ett företag, kommunal förvaltning eller ideell förening. Det samma gäller i det lilla pojklaget i fotboll. Tänkte därför skriva lite om vilken värdegrund och vilka värdeord som gäller hos oss.

Försöka, kämpa och ta i sammanfattar enkelt vilken värdegrund vi bygger lagets verksamhet på. Hos oss är inte det viktiga att man lyckas med det man gör utan att man försöker. Basen för all form av utveckling är att man skapar en miljö där så många som möjligt, gärna alla, verkligen försöker, kämpar och tar i. Som tränare kommer vi därför att trumma på att det är inställning och inte förmåga som är det viktiga. Det fina i kråksången är nämligen den att det är de som försöker mest och hårdast som kommer att få bäst förmåga. Ingen vaknar en morgon vältränad och med en gudabenådad förmåga att sparka fotboll. För att citera Ingemar Stenmark "Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag". Om vi kan få alla grabbar att jobba efter den devisen så kommer vi att få ett kanonlag. 

En annan effekt man får i en sådan miljö är den självkänsla som individen får när han får insikt i att han lyckats med något som tidigare inte var möjligt. En självkänsla som sträcker sig vida utanför fotbollsplanen. Ett av förra säsongens bästa ögonblick var när en av grabbarna spontant kom fram till mig, kisade under luggen och sa "så här bra på fotboll som jag är nu har jag aldrig varit". Det är precis den kommentaren och den känslan vi vill skapa.

Till skillnad från vuxenvärlden där det ofta är komplicerat att mäta om man uppfyller värdegrunden är det i ett fotbollslag mycket enkelt. Är man svettig i luggen efter träning och match så har man uppfyllt målet.

Naturligtvis finns det andra mycket viktiga värdeord att förhålla sig till som styr hur vi skall uppträda gentemot varandra. Vi har formulerat det i en lagpolicy. Den kommer under våren att uppdateras då den idag är en kombination av säsongsplanering och styrande policy.

Avslutningsvis skulle jag vilja be alla föräldrar och andra anhöriga som läser detta att prata med era söner och motivera dem till att försöka, kämpa och ta i. Främst nu i början då det kan vara svårt att komma igång efter ett längre uppehåll.

Forza Orange

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar